Saturday, July 20, 2013

GLUTEN & ÄGGFRI SOCKERKAKA MED FUDGEGLASYR






GLUTEN & ÄGGFRI SOCKERKAKA MED FUDGEGLASYR
ÄVEN LAKTOSFRI OM SÅ ÖNSKAS





SOCKERKAKA
4½ dl glutenfritt mjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
50 gram smör
1½ dl mjölk (är man laktos kan man använda juice eller saft istället)
Kokos (att bröa formen med)


FUDGEGLASYR
100 gram mörk choklad
25 gram smör
2 msk ljus sirap
3/4 vispgrädde




Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret. Vispa samman alla ingredienser till en jämn smet. Bröa en sockerkaksform med smör och kokos. Häll i smeten i formen och grädda 45 minuter. Lägg över bakplåtspapper eller aluminiumfolie efter 30 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna.

Medan kakan svalnar. Hacka chokladen. Mät upp smör, grädde och sirap i en liten kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt glasyren svalna. När den börjar tjockna (efter ca 30 minuter) bred/häll ut glasyren över kakan.  
(Om du har hem en vän på fika som är laktos. Gör då kakan utan glasyr, eftersom glasyren innehåller grädde)










0 comments:

Post a Comment